Werken met baby’s (verplicht vanaf 1-1-2025)

PM’ers en gastouders hebben een centrale rol in het realiseren van kwaliteit van de babyopvang. In deze cursus gaat het over de vraag wat de verzorgers kunnen doen om de kwaliteit van de babyopvang te verhogen. Het accent ligt op de interactie tussen verzorger en baby. Hoe kun je elke baby voldoende aandacht geven? Wat heeft de baby nodig om zich prettig te voelen in de groep?  Daarnaast wordt aandacht besteed aan aspecten die te maken hebben met de organisatie van het werk, zoals de inrichting van de ruimte, het dagprogramma en het aanbieden van activiteiten, zodat baby’s optimaal ondersteund en  gestimuleerd worden .

Doel van de cursus is dat de PM’er/gastouder bewust gemaakt wordt van de belangrijke rol die zij hebben voor het welbevinden en de ontwikkeling van de baby’s.

Opzet van de cursus

De training ‘Werken met baby’s’ bestaat uit 6 online dagdelen van 2,5 uur (via MS Teams). Thema’s die we behandelen zijn:

 1. visie op baby’s en babyopvang
 2. het bieden van emotionele ondersteuning
 3. respect voor autonomie
 4. structuur en continuïteit
 5. zeggen wat je doet, benoemen wat je ziet
 6. ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties
 7. een veilige en uitdagende speelomgeving creëren

De training is opgebouwd volgens de principes van ‘ervarend leren’. U krijgt theorie en gaat daar mee oefenen. De afwisselende werkvormen vragen om een actieve inzet. De deelnemers maken tussen de bijeenkomsten opdrachten.

De training is geschikt voor zowel ervaren als onervaren pedagogisch medewerkers /gastouders, zodat alle (baby)leidsters van een kinderdagverblijf aan de training kunnen deelnemen.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers/gastouders die met kinderen van 0 tot 2 jaar werken. Dit kan zowel in een horizontale- als in een verticale groep zijn. Bijvoorbeeld:

 • gastouders
 • pedagogisch medewerkers
 • pedagogisch stafmedewerkers / coaches
 • leidinggevenden
 • minimaal MBO-3 niveau.
Resultaat

Na de training weten deelnemers wat belangrijk is in de opvang van baby’s en beschikken ze over vaardigheden om de kwaliteit van de babyopvang op de groep te verbeteren.

Kwalificatie

U ontvangt na afronding van deze training een officieel bewijs van deelname van Edux (PM’ers). Dit certificaat voldoet aan de nieuwe Wet IKK.

Data en locatie

Alle lessen vinden live via Microsoft Teams plaats. Naast theorie werken we in kleine groepjes actief aan opdrachten, zodat de cursus afwisselend en boeiend blijft.

Data eerstvolgende cursus:

Zaterdag 6 april 2024
Zaterdag 13 april 2024
Zaterdag 20 april 2024
Zaterdag 25 mei 2024
Zaterdag 1 juni 2024
Tijden: 9.30 – 12.00 uur


Kosten
De training Werken met Baby’s kost € 450,- per persoon.
Deze training is vrijgesteld van BTW.

Het aanmeldformulier vindt u hier.

Contact

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Judith Lang, 045-4040650 of info@continue-ct.nl.